26.1.2011

Sukeltamista Apolla

Apo on osoittautunut harvinaisen leppoisaksi paikaksi ja Rescue Diver-kurssikin alkaa olla jo loppusuoralla ja 5/6 sukelluksista tehtynä. Eipä täältä paljoa reportoitavaa ole. No ilmat on ollut aika huonoja. Kolmena viime päivänä on satanut ja aallot on aika reilun kokoisia. Vielä huomenna sukelluksia ja yksi lepopäivä aikaa laantua tai tulee märkä merimatka ”mantereelle”.

Pari päivää sitten tuli ennen kurssia tehtyä pari fun divea. Ensin Lagrahan, jossa tuli nähtyä ensimmäinen merihevonen, pari Dragon sea mothia (oma bongaus) ja reilun kokoinen Devil Scorpionfish (kaikista kuvat). Toisena oli sitten Rock S, josta ei hirveästi kuvattavaa löytynyt, mutta koralli oli hienompaa kuin yhdelläkään aiemmalla sukelluksella. Parina viime päivänä on tullut rescue diver harjoitusten jälkeen tehtyä sukellukset lopputankeilla (ollut toki jotain 140 ja 180 baria jäljellä, että lähes normi sukellukset saanut tehtyä) suoraan sukellusmestan edessä Chapel. Näissä on bonuksena se, että on saanut tehdä nämä paikan instrutor Davidin johdolla, jolla on kokemusta täällä sukeltamisesta ainakin 10 vuotta. Ekalta sukellukselta mainittavana 4 erilaista mimic-kalaa, jotka vaihtavat väriään riipuen missä uivat. Enpä ennen tuota sukellusta oikein edes tiennyt niiden olemassa olosta. Toisena päivänä sitten 2 red frog fishiä ja tähän mennessä syvin sukellus 34m. Vielä pitää varmaan 5m mennä syvemmälle, että tulee ”hyvä olo” (nitrogen narcosis). Näiltä kurssisukelluksilta ei luonnollisesti kuvamateriaalia löydy. Eilen tuli tehtyä pari sukellusta taas chapelissa, mutta eipä sieltä pahemmin raportoitavaa, kun lähdettiin etsimään vähän harvinaisempia reittejä. Tänään 5. kurssisukellus ja taas Chapel ja iltapäivällä tuli sitten pitkästä aikaa fun dive Lagrahanissa. Mielenkiintoisin oli 3 lion fishin ja yhden fire fishin parvi. Enpä ole mitään tuon sukuista kalaa nähnyt 2 enempää kerralla. Ihan näyttävästä nudibranchista ainakin laitetaan kuvaa jakoon ja lisäsin sinne jotain aiemmiltakin sukelluksilta (yrittänyt tehdä tätä jo muutaman päivän, mutta netti ei ole täällä luotettavimmasta päästä).

Täällä menee vielä hetken aikaa, mutta tuli tuossa päätettyä Malaspascuan skippaaminen (liikaa kuullut huonoa ja positiiviset kokemukset sukelluksista puuttuu lähes täysin. Pinnan päällä meno on kuulemma parempaa) ja pitää viimeisellä viikolla ennen Palawanille lentoa käydä sen sijaan eteläisellä Leitellä (suunnilleen saman matkan päässä) katselemassa valashaita ja sukelluspaikkojen pitäisi olla muutenkin huomattavasti Malaspascuaa paremmat.

-Arto, Apo Island, Filippiinit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti