23.2.2011

Hylkyjä, kirahveja ja raidallisia hevosia

Noiden ensimmäisten takia tänne tultiin, mutta niin paljon muutakin täältä löytyi. Noista sukelluksista enemmän myöhemmin, mutta yhtä lukuunottamatta (se pääsi pakoon ja piileskelemään saaren toisella puolella reilut pari viikkoa) kaikki hylyt on upotettu samana päivänä amerikkalaisten päästyä yllättämään japanin laivaston rahtilaivoja ilmahyökkäyksellä. Sen sijaan noi kirahvit ja seeprat pääsi vähän yllättämään, mutta Busuangan (saari, jossa tämä Coron town sijaitsee) saaren pohjoispuolella on pieni Caluitin saari, jonne 70-luvulla presidentti Marcos päätti pystyttää henkilökohtaisen safarinsa ja toi sinne Keniasta 80 eri eläinlajia, joista 5 löytyy sieltä edelleen. Tänään sitten tuli kierretty moottoripyörällä saari, joten pitihän tuollakin samalla poiketa. Onpahan nähty luonnossa eläviä seeproja ja kirahveja, vaikkei Afrikassa olekkaan tullut käytyä. Villeistä ei oikein voi puhua, kun eivät tuntuneet ihmisistä pahemmin välittävän, mutta kuitenkaan eivät ole mitenkään aidattuja ja muutenkin elävät vapaasti miten haluavat (paitsi yksi kirahvi joka on aitauksessa, jota varmaan hieman vituttaa, kun 4 muuta kirahvia hengaili vapaana tämän näkökentässä). Niin ja kuumassa lähteessäkin (muussakin kuin kohta mainittavassa Barracuda-järvessä) tullut käytyä, mutta siinä ei ollut mitään erityistä. Jos pitäisi toinen valita niin Palawanilta niin kannattaa ehdottomasti tulla ennemmin tänne kuin El Nidoon. Kaupunkikin on huomattavasti viihdyttävämpi ja halvempi.

Ja sitten sukellusosioon. Maanantain eka sukellus oli Barracuda lake, joka mielenkiintoinen tapaus vaikkakin kohtuullisen tylsä sukellus. Pinnalla veden lämpötila oli 30 jota jatkui 13m asti, josta alaspäin lämpötila alkoi nousta (järvi on kuuman lähteen päällä) ja lämpimimmillään lämpötila oli 37 (jollain kävi 38 ja kuulemma ihan normaalia saada vähän päälle 40 lämpötilojakin). Eipä ole ikinä 30 asteinen vesi tuntunut niin kylmältä kuin noustessa tuolta ylöspäin. Tuon jälkeen ekat kunnon penetration hylky-sukellukset. Molemmat maanantaiset hylyt oli Japanin armaeijan rahtilaivoja. Ensin Kogyo Mare, jonka kohokohta oli kokonaisena säilynyt (pää lyö tyhjää niin kirjoitetaan englanniksi) teloilla kulkeva bull dozer. Toisena Olympia Mare, jossa pääsisi menemään melkein koko hylyn mitan (vajaat 200m) sisällä (tosin itseltä jäi viimeinen ruuman osa näkemättä kahden ryhmästä mentyä liian vähille ilmoille. Kohokohtana tuosta ehkä konehuone ja pari aivan jäätävän kokoista höyrymoottoria ja yllättäen eteen tupsahtanut reilumman kokoinen bat fish.

Eilen sitten tuli tehtyä kaksi sukellusta lisää Akitsushima ja Taiei Maru. Ensimmäisestä löytyi IT-tykki ja tordedon hylsy. Toinen oli varmaan sukelluksena yksi hienoimmista, kun pääsi menemään laivan toiselta puolen läpi toiseen suuntaan ja toiselta toiseen. Mitään erityistä kohokohtaa tuosta ei kuitenkaan löydy, muttta eipä sillä niin väliä. Sukellukset jatkuu sitten viikon päästä Perhentianilla Dive Master-kurssin merkeissä.

-Arto, Coron Town, Filippiinit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti