16.10.2012

Mabul, Kapalai ja Sipadan

On se sukeltaminen vaan, niin hyvää, kun siitä sanotaankin täällä. Vuoden lähes huonoimmat näkyvyydet ei paljoa haittaa (tarkoittaa n. 10m Mabul ja Kapalai-akselilla ja n. 15m Sipadanilla). Silti niin paljon nähtävää. Tärkeimpänä tullut nähtyä uusia nudibrancheja jokaisena päivänä (osana useampikin) ja niistä saa kysellä tarkemmin kiinnostuneet. Muuten on näkynyt 4 eri hailajia, kilpikonnia niin paljon ettei jaksa ihan jokaista varten edes laittaa kameraa päälle, frogfishejä, crocodilefishejä jne. jne.

Mabul ja Kapalai ei tosiaan pettänyt makro-sydäntä, vaan on aivan loistava (tosin vasta 3 sukellusta takana) ja Sipadan on vastannut odotuksia ja tuon kaiken isomman tavaran ja älyttömän määrän kaloja lisäksi myös sieltä on paljastunut odotettua enemmän makroelämää, jota esim. Tubbatahalta ei tuntunut kauheasti löytyvän. Tiedä sitten kuinka lasittunut katse siellä oli horisonttiin, kun pistän sen kuitenkin sukellusmestana tämä edelle, vaikkakin Barracuda Point meneekin yksittäisenä sukelluspaikkana ehkä kaikkien paitsi Napantaon (Sogod Bay Filippiinit) edelle tähän mennessä nähdyistä. Huomenna taas 3 sukellusta Mabulissa ja Kapalailla. Uusia kuvia siis tullut latailtua nettiin näiltä ekoilta päiviltä ja eiköhän sinne päivittäin tule päivitystä seuraavat 3 päivää. Laitetaan nyt muutama tähänkin maistiaisiksi.



-Arto, Mabul, Itä-Malesia

2 kommenttia:

  1. Mitä on makroelämä? Lähinnä tulee mieleen todella iso ekosysteemi a'la koralliriutat?

    T: Mikko H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiedä miksi tällainen nimitys, kun puhutaan pienemmistä eliöistä. Eliöitä joita kuvataan usein makrolinssillä :) Tiedän toki nimen olevan harhaanjohtava, mutta sitä kuitenkin käytetään.

      Poista